Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii

Afiş FNCL 2014

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca publică Bilicenii Vechi,

 sub patronatul UNESCO     

FNCL logo1

 1 – 5 septembrie 2013

ediţia a III-a 

Te aşteptăm la toate activităţile Festivalului:

v Deschiderea oficială a Festivalului Cărţii şi Lecturii; Spectacol literar: „Cartea plină de comori 1.IX.2013, ora 12.00

v ”Medalion literar: „Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim”– 1.IX.2013, ora 13.00,

v Lecţie cognitivă: „O călătorie literară în istoria cărţii şi tiparului”: „” – 2.IX.2013, ora 14.00,

v Bursa intelectualilor: „Aventurile lui Habar N-am şi a lui Ştie-Tot”- 3.IX.2013, ora 14.00

v Nominalizări pentru campania: „Cartea – dar nepreţuit; Premierea prietenilor bibliotecii şi celor mai fideli cititori

5. IX.2013, ora 13.00 

Organizator: Biblioteca publică din s. Bilicenii Vechi

cartea dar nepretuit

…………………………………………………………………………………………………………..

Ce este un festival al cărţii ? O sărbătoare pentru toată comunitatea, unde vine fiecare să aducă omagiu cărţii, bibliotecii, viselor sale trăite prin magia lecturii.

Aşa s-a realizat a II-a ediţie a FNCL la Bilicenii Vechi – cu cititori fideli bibliotecii şi cititori mai noi, cu funcţionari publici prezenţi la toate activităţile şi cu o sală de lectură împodobită ca de zile mari. Cei din Bilicenii Vechi deja s-au obişnuit să audă „Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii” – şefa bibliotecii le zumzăie urechile cam toată vara cu pregătiri şi avertizări: să vină toţi, bunici, nepoţi !

Iar timp pentru pregătiri am avut destul – în timpul vacanţei biblioteca publică şi-a deschis uşile pentru programul „Lecturi de vară”, ca să navigăm împreună cu cititorii prin lumea miraculoasă a cărţilor şi creativităţii.

Şi iată-ne ajunşi în ziua de 31 august  – biblioteca publică radiază de zâmbetele copiilor, de bunăvoinţa părinţilor şi toţi aşteaptă startul festivalului !

Să înceapă sărbătoarea ! ☺☺☺

Prima zi a festivalului a fost dedicată Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română” şi regretaţilor luptători pentu renaşterea naţională: Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Invitaţii au primit în dar de la organizatori cîte o inimioară din coşul cu aforisme, pe care le-au prins în piept cu mare afecţiune. Şi cei mici, şi cei mari, au recitat poezii dedicate limbii materne, tricolorului, şi, neapărat, a fost intonat Imnul Republicii Moldova “Limba noastră-i o comoară”. Cei prezenţi la festivitate, au discutat despre istoria devenirii limbii române ca limbă de stat, şi-au amintit proverbele şi zicătorile cunoscute din străbuni despre limbă, grai, vorbă. Iar finalul zilei a fost dedicat audiţiilor muzicale ale cîntecelor de renaştere naţională.

Festivalul continuă… într-o zi caldă de duminică, Guguţă s-a multiplicat ca din copiator. În bibliotecă intrau băieţi şi fete cu căciuli în stil naţional (habar n-aveau că era vară în Moldova) şi toţi declarau că el / ea ar fi Guguţă. Însă pe scenă au intrat doar Guguţele, pentru că băieţii au preferat să fie spectatori şi să le aprecieze pe fete. Acum, să vedeţi spectacol: pe scenă, cărţile dansau un vals, purtate fiind în perechi de fete cu rochii de bal; în culise aşteptau Guguţele să scoată ploaia din sat şi s-o ducă în grâu, iar Guguţa cea mai mare, număra cărţile din geantă, să ştie dacă se va duce în clasa întâi sau imediat în a treia.

 Dar voi ştiţi, cîte cărţi trebuie să ai, ca să te ia directorul şcolii direct în clasa a III-a ? Dacă nu ştiţi, să veniţi la noi, vă demonstrăm imediat cum se face matematica lui Guguţă.

Spectatorii au fost încântaţi de măiestria actorilor şi le-au cerut continuare, atunci, au intrat în scenă poeziile lui Ianoş Ţurcanu: trei pisici şi-un Mitrofan, două broaşte bronzate… acuma ce credeţi voi ? Broscuţele nu se bronzează ? Ba da, şi dacă nu înţelegeţi ce culoare are bronzul broscuţei, încercaţi să ghiciţi, sau, mai bine, întrebaţi autorul, el ştie la sigur.☻ 

V-a plăcut călătoria în lumea cărţilor ? Cînd veniţi la bibliotecă, vă oferim un tur real şi palpabil în lumea magică a lecturii. Iar dacă veţi fi printre cei mai fideli călători, veţi avea şansa să participaţi la “Marşul cititorilor trimfători”! Următoarea călătorie va fi dedicată istoriei scrisului, a cărţii şi a bibliotecilor. Ne revedem ! 

 Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii, se desfăşoară anual, în perioada 31 august – 5 septembrie, în toate bibliotecile publice din Republica Moldova. Ideia acestui festival îi aparţine Directorului General al Bibliotecii Naţionale din R. Moldova – domnul Alexe Rău. Acţiunea are scopul de a promova lectura şi dragostea pentru carte în secolul globalizării totale. Ediţia a II-a a FNCL este dedicată interpreţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, la 20 ani de la plecarea lor în nefiinţă, lui Spiridon Vangheli , cu ocazia aniversării frumoasei vârste de 80 ani şi Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, la jubileul de 180 ani de la fondare.

Topul celor mai citite 10 cărţi ale anului 2011, conform Bibliotecii Naţionale a R. Moldova: 

Cele mai valoroase biblioteci din lume: 

************************************************************************

Ministerul Culturii al Republicii Moldova,    

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova,

Biblioteca publică Bilicenii Vechi,

sub patronatul UNESCO

31 august 2011

Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii

Prima ediţie, consacrată anului „Grigore Vieru”

Sunt aşteptaţi copii, părinţi şi bunici; cititori şi amatori de lectură,

 la 31 august, orele 12.00,

în Sala de Ceremonii a sat. Bilicenii Vechi.

În program:

v  Recital de poezii,

v  Spectacol literar-artistic,

v  Interpretări muzicale pe versurile lui Grigore Vieru,

v  Concursul celor mai buni declamatori,

v  Concursul bunicilor povestitori,

v  Premierea celor mai activi cititori,

v  Expoziţia desenelor inspirate din opera lui Grigore Vieru,

v  Chestionarul: 7 întrebări despre carte şi lectură,

v  Expoziţie cu vânzare de carte (participă editura PRO NOI).

********************************************************************************

Dragii noştri cititori şi amatori de lectură ! Mai sus este prezentat planul primei ediţii a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii. Dar d-voastră puteţi interveni cu propuneri şi modalităţi de participare. Sperăm, că vor fi receptivi şi deţinătorii colecţiilor de carte rară, veche, pe care îi invităm să participe la expoziţiile din cadrul festivalului. În mod deosebit, invităm famiile cititoare, ca să ne împărtăşească experienţele de cultivare a pasiunii  pentru lectură  în familie.

Aşteptăm propunerile şi sugestiile dumneavostră ! Mulţumim anticipat !

********************************************************************************

Festivalul Cărţii şi Lecturii la Bilicenii Vechi

Topul celor mai citite 10 cărţi conform BNRM:

Top-ul celor mai faimoase 50 cărţi ale omenirii:

3 răspunsuri la Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii

  1. cdbclub spune:

    Interesant!Concursul bunicilor povestitori.Ar fi interesant un material despre acest concurs pentru Blogul de biblioteconomie si stiinta informarii sau pentru GB.

  2. Pingback: Concursul bunicilor povestitori « Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

  3. Pingback: Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii la Bilicenii Vechi « Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s