Vine Gustar în calendar

AUGUST – luna lui Gustar în calendarul popular, provine de la numele  împăratului roman Octavian Augustus. Şi, deoarece luna precedentă, numită în cinstea lui Iulius Cezar, avea 31 zile, iar luna Augustus– doar 30 zile, era absolut necesar ca să se egaleze forţele împărăteşti, astfel, a fost reparată gafa pe contul lunii Februarie

Aşa s-a făcut să avem două luni de vară cu durata de 31 zile – Iulie şi August sau Cuptor şi Gustar.  

August este a opta lună în calendarul gregorian şi una din cele şapte luni cu o durată de 31 zile. Ea  începe în aceeași zi a săptămânii ca şi Februarie în anii bisecți.

În tradiţia românească, August este numit Gustar, pentru că în această perioadă se coc şi se gustă cele mai multe fructe şi legume.  Acum se gustă poama nouă din rodul viilor, spunându-se: “boaba nouă în gură veche”.

În unele zone se crede că berzele pleacă spre ţările calde, ducând rândunelele pe spate. Tradiţia spune că nu e bine să pleci acum în călătorie, pentru că s-ar putea să te rătăceşti. Luna lui Gustar este ultima, când poţi să te mai scalzi în apa râurilor, pentru că de acum încolo ele încep să se răcească. În această perioadă se recoltează plante şi fructe de leac cu puteri vindecătoare: leuştean, usturoi, flori de muşeţel, alune. E timpul, când se umplu hambarele pentru iarnă. 

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în acces la informaţie, curiozităţi, De ce îmi iubesc eu Patria și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s