Cum l-au ştiut prietenii pe Omul Dumitru Matcovschi

Domnul Alexe Rău, Alexe RăuDirectorul general al Bibliotecii Naţionale din Republica Moldova, vorbeşte despre Dumitru Matcovschi ca prieten şi coleg :

Pe Matcovschi mi-l amintesc încă din anii studenţiei. În anii aceia de totalitarism comunist sovietic, când despre neamul nostru nu se permitea să scrii şi să vorbeşti, el a scos o cărţulie, „Cântece de alb şi de negru„. Cenzura comunistă a interzis-o, dar câteva exemplare rămăseseră. Studenţii transmiteau poemele acelea din gură în gură, le ştiau pe de rost.

Apoi l-am cunoscut mai îndeaproape când eram director adjunct la BNRM şi el era cititor, dar mai mult când eram secretar responsabil la Societatea Prietenilor Cărţii din Moldova (Общество книголюбов).

Dumitru Matcovschi a fost un barbat curajos, poate chiar viteaz. Le spunea lucrurilor pe nume. Când a devenit redactor-şef la revista „Nistru”, a îndrăznit să publice nişte articole despre limba română şi veşmântul ei grafic (alfabetul latin), care a devenit unul din impulsurile mişcării de eliberare naţională. Cum Societatea Prietenilor Cărţii se afla lângă Uniunea Scriitorilor şi colabora cu ea, ne-am împrietenit.

Au venit apoi cutremurătoarele spectacole, „Tata” şi celelalte, cu factorii de renume, cu regizorul Veniamin Apostol şi cu coloana muzicală asigurată de Ion Aldea Teodorovici şi cântăreaţa Nina Krulikovski. 

Atunci erau zilele de apogeu, de glorie ale lui

                                                           Dumitru Matcovschi.

Dumitru Matcovschi

Anume în clipa,  când influenţa lui asupra oamenilor era copleşitoare, s-a întâmplat acel accident tragic, după care el s-a aflat în gura morţii. O lume întreagă urmărea informaţiile despre starea sănătăţii lui. Şi a supravieţuit. Dupa ce şi-a revenit, am devenit prieteni şi mai buni. Mă telefona deseori, sau venea în vizită la BNRM. Era un incomod pentru mulţi, pentru că le spunea adevărul verde în ochi. Uneori poate exagera, dar aşa era acum sufletul rănit, scăpat din ghiarele mortii. Lectia lui de adevăr şi de iubire de neam m-a marcat puternic, pentru toată viaţa.

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în De ce îmi iubesc eu Patria, Din adâncurile sufletului, personalităţi și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum l-au ştiut prietenii pe Omul Dumitru Matcovschi

  1. Vasile spune:

    O Lacrima pe obrazul Romaniei – Basarabia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s