Ştiţi voi cum se produce o carte ?

Dragă cititor, la sigur, prin mâinile tale au trecut multe, multe cărţi. Te-ai gândit oare cum se face cartea ? Şi cîte eforturi sunt depuse pentru a ajunge ea la tine ? 

Probabil ai auzit, hârtia se fabrică din lemn. Dar cît de lung este drumul copacilor din pădure pînă la fabrica de hârtie ! Iar aici, multă lume lucrează ca să taie lemnul, să-l mărunţească, apoi să facă din el un aluat. Sunt maşini speciale, care frământă acest aluat şi îl toarnă în forme, din care mai apoi vor fi scoase foi subţiri de hârtie. 

Şi aici doar începe povestea cărţii. Pentru că foile, ca să devină cărţi, trebuie să se întâlnească cu scriitorul, căci ştie el ce ştie şi înşiră multe basme fermecate pe foile albe, care vor fi numite manuscris.manuscris Aşa se numeşte orice carte sau document scris de mână. Cândva demult, toate cărţile erau scrise de mână, deci se numeau manuscrise. Acuma, după ce a prins viaţă basmul fermecat, scriitorul trebuie să se întâlnească cu un pictor, ca să-ţi placă şi ţie cartea frumoasă cu ilustraţii magice. După aceasta, manuscrisul cu tot cu desene ajunge la editură, unde cartea va fi citită, aranjată şi redactată. Editura trimite cartea la tipografie, aici cartea trece mai multe procedee, ca: turnarea literelor, imprimarea, broşarea, etc. Astfel, pe foile, care cândva erau copaci în pădure, apar poveştile tale dragi. Cartea va ajunge la librărie, iar de acolo – la bibliotecă sau în casa ta. 

Ai văzut ce cale lungă parcurge cartea pînă ajunge aşa cum o ştii tu ? Deci, de cîte ori deschizi o carte, ai grijă de ea, nu îndoi filele şi nici nu le rupe, pentru că, o carte se face foarte greuCarti

La sigur, cartea nu poate avea un preţ în bani, cartea este o comoară inestimabilă !

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în Copiii şi lectura, lectura și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ştiţi voi cum se produce o carte ?

 1. Dany spune:

  Multumesc, mi-a fost de ajutor

 2. instcris spune:

  Util! Multumesc!

 3. Maria spune:

  Va mulțumesc din suflet !! 😍

 4. Maria spune:

  Va multumesc mi-a fost de folos

 5. liviu spune:

  multumesc miati fost de ajutor

 6. Preda Eduard spune:

  Multumesc mult!😇

 7. reghina spune:

  multumesc ma-ti ajutat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s