Internetul – o bombă ecologică ?

V-aţi gândit vreodată, că ucideţi planeta atunci, când staţi pe Internet? În funcţie de timpul petrecut online, generaţi între unul şi 10 grame de carbon în atmosferă, contribuind astfel la încălzirea globală.

Vancouver Sun scrie, că nu e o cantitate foarte mare, dacă vă gandiţi la fiecare utilizator în parte.

Dar, dacă priviţi imaginea în ansamblu şi calculaţi, că zilnic, pe Google, se fac căutari de un miliard de ori, că 60 de milioane de utilizatori Facebook îşi updatează statusul zilnic şi sunt trimise 250 de miliarde de mailuri, tot zilnic, totul devine credibil.

Iniţial, Internetul promitea să salveze planeta. Facem economie la hârtie, dacă trimitem mailuri, la convorbiri telefonicem, dacă folosim reţelele de socializare şi nu mai zburăm cu avionul pentru şedinţe, având în vedere, că putem face teleconferinţe pe Internet.

În ciuda promisiunilor iniţiale, însă, explozia datelor de pe Internet a transformat reţeaua mondială în una dintre cele mai importante surse de emisii de carbon. La ora actuală, Internetul consumă între doi şi trei la sută din electricitatea mondială.

Dacă Internetul ar fi o ţară, ar fi al cincilea mare consumator de electricitate din lume, înaintea Indiei şi Germaniei.

“Internetul poluează mediul, dar lumea nu întelege, de ce poluează. Este un mâncător de energie şi trebuie să reducem amprenta de dioxid de carbon”, afirmă Mohamed Cheriet, expert IT în ecologie şi profesor de inginerie la Şcoala Tehnică din Montreal.

Să spunem, că vreţi să căutaţi un cuvânt pe Google. Atunci, când apăsaţi “enter”, puneţi în funcţiune 1.000 de servere şi centre de date. Computerele scanează miliarde de pagini de web aflate în arhiva Google şi generează un răspuns. Timpul de răspuns? 0,2 secunde, cel mult.

Între timp, însă, centrele de date Google colectează noi şi noi informaţii, cu care îşi updatează paginile de Internet. Să nu mai vorbim despre faptul, că orice computer consumă multă energie, folosită în special de echipamentele de răcire.

Un alt exemplu: centrul de date Apple din Nord Carolina, care are o suprafaţă de 46.000 metri pătraţi, foloseşte putere de aproximativ 100 megawaţi, aproape cât 100.000 de apartamente din Canada.

            Sursa: http://www.ziare.com/

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în noutăţi IT și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s