Alfabetizarea digitală în spaţiul european

Excluderea digitală este tot mai mult percepută ca o barieră reală pentru existenţele oamenilor. Obstacolul se referă nu numai la instruirea în domeniul TIC (tehnologiilor informaţionale de comunicare) ci şi la cunoştinţele cele mai elementare în prelucrarea informaţiei. Riscurile excluderii digitale se adaugă altor forme de excludere, în timp ce oportunităţile digitale pot îmbunătăţii calitatea vieţii unor grupuri tradiţional dezavantajate. Persoanele care riscă excluderea socială şi tardivii “intimidaţi de tehnologie” trebuie să înveţe cum să utilizeze Internet-ul.

Lipsa accesului la informaţie şi a instruirii sunt principalele bariere. Mai există însă şi rezistenţa la Internet: aproximativ un sfert din populaţia UE pare să nu fie conştientă de beneficiile posibile pentru propria lor existenţă, deşi cifra este mult mai mică în ţările cu Societăţi Informaţionale avansate. Diviziunea digitală nu va dispare de la sine. Doar expansiunea guvernată de piaţă a Societăţii Informaţionale nu va fi suficientă pentru a atrage toţi cetăţenii.

Pentru a profita de e-instruire şi de noile oportunităţi de locuri de muncă în societatea bazată pe cunoaştere, alfabetizarea digitală este vitală.

Utilizarea Internetului creşte în rândul tuturor categoriilor socio-economice, dar discriminarea accesului – între bărbaţi şi femei, angajaţi şi şomeri, bogaţi şi săraci, tineri şi bătrâni, cei cu studii superioare şi fără, este tot mai mare. Persoanele care nu au acces la Internet pierd oportunităţi.

Bibliotecile publice sunt extrem de bine plasate pentru a înfrunta provocările diviziunii digitale prin îmbunătăţirea livrărilor de servicii informaţionale, înfruntarea dezavantajului educaţional şi crearea punctelor de acces public la internet. Şomerii au nevoie de informaţii despre noi posibilităţi de locuri de muncă, tineretul doreşte locuri de întâlnire stimulative, iar copii programe de îmbogăţire a cunoştinţelor care să vină în completarea celor învăţate în şcoală; în acelaşi timp bătrânii au nevoie de un loc unde să poată citi ziarele pe care nu şi le mai pot cumpăra, iar persoanele cu handicap de o instituţie capabilă să-i trateze cu demnitate şi să dovedească grijă faţă de handicapurile lor. Bibliotecile publice sunt extrem de potrivite pentru a satisface aceste nevoi: pot şi ar trebui să devină sufletul comunităţii.

Sursa : http://pulmanweb.org/

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în Alfabetizare și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s