Câteva sfaturi pentru copiii care navighează în Internet

Internetul este o lume minunată. Poţi sa înveţi, poţi să te joci, poţi să descoperi lucruri pe care nu le găseşti în manuale şi să îţi faci prieteni din toate colţurile lumii. Ca să te bucuri din plin de tot ceea ce îţi oferă internetul, am pregatit pentru tine câteva sfaturi, care să te ajute să înţelegi internetul şi mai bine.

Deci, REGULA 1: Navighează în siguranţă

Eşti în siguranţă atunci când eşti atent. Să nu le spui străinilor lucruri cum ar fi:

–    Numele tău întreg,

–    Numărul de telefon,

–    Informaţii despre familia ta.
De ce?

Pentru că nu ştii niciodată cu cine vorbeşti. Pentru că nu ştii niciodată la cine ajung informaţiile pe care i le dai cuiva.

În anumite cazuri este în regulă să îţi dai datele personale pe internet. Spre exemplu, dacă îţi creezi un cont email, sau cont pe un site enciclopedic. Atunci cand îţi creezi un cont, citeşte Termenii şi Condiţiile site-ului pentru a te asigura că informaţiile pe care le oferi vor fi protejate.

Nu te lăsa păcălit de unele pagini care îţi cer datele personale fără un motiv clar. Întreabă-te întotdeauna de ce ţi se cer anumite informaţii. Dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă, cere părerea unui adult înainte să completezi formularul.

REGULA 2: Întâlneşte-te cu precauţie

Ideea de a întâlni oameni noi este interesantă. Totuşi, poate fi periculos să te întâlneşti cu persoane pe care le cunoşti online. Nu ştii niciodată cine sunt de fapt prietenii tăi de la celălalt monitor. Vorbeşte cu părinţii tăi înainte de a lua decizia de a te întâlni cu un străin.

De ce?

Pentru că, pe internet, este uşor să spui că eşti altcineva decât eşti şi este uşor să te comporţi ca şi cum ai fi altă persoană. Poate că tu nu ai face asta, dar sunt multe persoane care o fac.

Dacă ai un prieten cu care te înţelegi foarte bine atunci când discuţi pe internet şi care vrea să se întâlnească cu tine, gândeşte-te de două ori înainte să accepţi. Atunci când te întâlneşti cu un prieten pe care l-ai cunoscut online, este posibil să ai o surpriză mai puţin plăcută.  Se poate să te fi minţit, să fie mai tânăr sau mai bătrân decât ţi-a spus, să nu îi placă aceleaşi lucruri care îţi plac ţie şi chiar să vrea să te cunoască din tot felul de motive greşite.

Când vrei să te întâlneşti cu un prieten pe care l-ai cunoscut online, stabileşte un punct de întâlnire într-un loc public. Spune cuiva unde te duci şi cu cine vrei să te întâlneşti. Dacă vrei să fii cu adevarat în siguranţă, mai adu cu tine o persoană pe care o cunoşti şi în care ai încredere.

REGULA 3: Ai grijă ce accepţi

Mailurile şi fişierele pe care le primeşti prin intermediul internetului pot fi periculoase pentru calculatorul tău. Un virus îţi poate distruge toate fişierele sau chiar computerul cu totul. Este important să ai grijă ce şi de la cine primeşti.

De ce?

Pentru că vrei să îţi poţi folosi computerul oricând ai nevoie de el, iar un virus poate să îl strice de tot. Un virus se poate ascunde într-o poză, într-o melodie, într-o prezentare, pe un site care îţi este recomandat într-un mesaj şi în multe alte locuri. De fiecare dată, când primeşti un mesaj care pare a fi interesant, asigură-te că l-ai primit de la o persoană în care ai încredere. Dacă ai primit mesaj de la o adresă necunoscută, ar fi bine să nu îl deschizi.

Ca să fii cu adevărat în siguranţă, nu intra niciodată pe internet fără să ai un program antivirus instalat şi pornit pe calculator. Este mult mai uşor sa fii precaut decât să repari problemele apărute din neatenţie.

REGULA 4: Nu crede tot ceea ce găseşti pe internet

Ţi-am spus deja că sunt oameni în care nu poţi avea încredere atunci cand navighezi pe internet. Aşa cum oamenii pot să te mintă în faţă, pot să mintă şi prin intermediul paginilor web pe care le creează. Nu tot ceea ce citeşti pe internet este adevărat.

De ce?

Pentru că dintr-o întreagă varietate de informaţii trebuie să selectezi ce îţi este util şi ce nu. Pune-ţi întotdeauna întrebări când descoperi ceva interesant pe un site. Caută pe Google alte site-uri care vorbesc despre acelaşi lucru şi compară ceea ce scrie în toate. În acest fel, vei afla dacă ai citit ceva adevărat sau fals. Dacă nu reuşeşti să găseşti informaţiile şi altundeva, întreabă-ţi părinţii ce cred ei la tema dată.

Şi nu uita, că părinţii îţi pot acorda cel mai bun sfat în relaţiile tale cu prietenii virtuali.

Preluat de pe http://internetsigur.ro/

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în Copiii în lumea virtuală și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Câteva sfaturi pentru copiii care navighează în Internet

 1. ioanadragota spune:

  Mi se pare excelentă ideea acestui îndrumar pentru copii, pentru folosirea internetului.

  Felicitări pentru întregul blog şi materialele publicate! Preocupările noastre privind lectura copiilor se întâlnesc, aşa că m-am gândit că poate v-ar interesa şi materialul
  Este lectura o alternativă viabilă? apărut tot pe ProLibro

  http://prolibro.wordpress.com/2009/10/22/este-lectura-o-alternativa-viabila/)

 2. bvbiblioteca spune:

  Va multumesc pentru apreciere ! Sper ca vom colabora cu succes. Dar, nu se deschide link-ul la moment, poate e o greşeală ceva ?
  În privinţa lecturii copiilor, e chiar tema mea preferată şi demult doream să ajung la inimile părinţilor cu aceste mesaje. Acuma, prin intermediul blogului, sper să reuşesc. Ştim cu toţii că în 90 % din familii, părinţii consideră promordială procurarea jucăriilor şi dulciurilor pentru copii, dar cât de puţini îşi amintesc să cumpere o carte ? Nemaivorbind de cei, care citesc împreună cu copiii. De ce să te chinui, dacă poţi porni televizorul la un canal cu desene animate ? Citisem cândva într-un roman american, îi spune o doamnă prietenei sale : ” Eu nu prea am probleme cu copii, 5 zile pe săptămînă sunt la şcoală, iar în cele 2 zile libere îi aranjez într-o cameră dotată cu televizor performant şi sunt liberă să fac ce vreau!”

  • ioanadragota spune:

   Sper ca de data aceasta să meargă. Dacă nu, puteţi căuta direct, cu google, după titlu: Este lectura o alternativă viabilă?

   http://prolibro.wordpress.com/2009/10/22/este-lectura-o-alternativa-viabila/

   Da, părinţii sunt ocupaţi şi obosiţi, de multe ori şi atunci se bucură dacă copiii lor au o ocupaţie. Eu zic „mama Cartoon Network, tata Internet „. Mai mult, sunt încântaţi să-i vadă mânuind tastatura sau mouse-ul, de parcă ar fi un mare semn de inteligenţă informatică precoce.

   Sper să citiţi materialul pe care l-am scris (şi comentariile la el conţin multe opinii) şi să mai putem discuta pe această temă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s