Crearea obiceiului de a citi la copii

Pentru ca să reuşim comunicarea deplină cu copiii, pentru ca să le asigurăm o ambianţă propice de dezvoltare, trebuie folosite acele mijloace care ţin de inimă, de simţire, de suflet. Odată instaurat acel climat de dragoste şi dăruire, copiii în relaţie cu cei mari se simt ocrotiţi şi apăraţi. În acest fel, tata, mama, bunica sau bunicul – pot deveni modele de viaţă. Ce se întîmplă cînd un astfel de model – fie el mămică, tătic, bunic – ia mînuţa gingaşă şi conduce pe cel foarte mic într-o anume cameră, în faţa unui dulap impresionant cu cărţi, pe care micuţul îl percepe la fel de uriaş precum o catedrală, şi-i pune sub ochii fermecaţi şi plini de curiozitate o anume carte, care, trebuie să i se sugereze, este numai şi numai pentru el !

…Se întîmplă o minune, un miracol, se produce primul pas în împărăţia vrăjită a descifrării înţelesurilor unei cărţi, se face primul pas în fabulos.

Prima carte pentru cei mici nici nu are nevoie de text, este suficientă pentru copilul preşcolar doar imaginea, ilustraţia frumoasă, însoţită de însoţită de povestirea adultului.

Atragarea copilului spre carte rămâine, în primul rând, pe seama familiei. Copilul are nevoie să i se citească povestioare şi poezioare care îi stimulează memoria şi cu ajutorul cărora descoperă lumea. Cei mici ascultă foarte atent cînd li se citeşte; pe panglica curată a memoriei lor se întipăreşte foarte exact oricare text citit de maturi. Pentu părinţi timpul petrecut cu copiii în lectură este un timp investit în intelectul copiilor.

Cei şapte ani de acasă pun baza întregii vieţi a viitorului om mare. Dacă nu i se va cultiva dragostea de carte din primii ani de viaţă, posibil că acest om niciodată nu va percepe gustul plăcerii de a descoperi ceva nou prin intermediul unei cărţi. Copilul trebuie obişnuit cu lectura cărţilor potrivite pentru fiecare vîrstă, şi învăţat, odată ce ştie să citească, să folosească un dicţionar enciclopedic, dotat cu desene explicative, să cerceteze hărţile dintr-un atlas, călătorind imaginar prin lume.

În acest fel, el va intra la şcoală deja cu anumite obişnuinţe în cercetare, cu un bagaj de informaţii primite fără efort şi se va descurca în clasă mult mai bine decât colegii lui nefamiliarizaţi cu cărţile.

Dacă în familie i se trezeşte cu tact interesul şi curiozitatea, prin povestiri, lecturi, copilul va evolua intelectual mult înaintea semenilor săi.

Sfaturi pentru părinţi :

–       Fă-ţi timp pentru a le citi copiilor cât mai des ,

–       Discută despre lectură în familie ,

–       Arată un bun exemplu – citeşte pentru tine !

About bvbiblioteca

Oricare ar fi durata timpului, ştiinţa întrebuinţării lui ne face nemuritori.
Acest articol a fost publicat în Copiii şi lectura și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s